Glöm aldrig en PIN-kod

03-pincodeJag lyssnade på podcasten Klart! häromdagen och fick ett bra tips på hur man kan ha koll på sina pinkoder. Jag använder i och för sig 1password för det mesta, men det är inte alltid tillgängligt eller praktiskt. Det bästa är ju om man kan memorera sina pinkoder, men på kort som man använder sällan kan det ju vara svårt. Då finns det ett knep.

1. Välj ut en fras eller ett ord som består av exakt tio unika bokstäver. (SOLEN TIGER)

2. Varje bokstav representerar en siffra från 1 till 0

SOLEN TIGER
12345 67890

3. Om din PIN-kod är 6792 blir din bokstavsmotsvarighet TIEO. Ett enkelt utbytesskiffer.
4. Sen kan du skriva upp ditt TIEO på baksidan av ditt kort. Om du någon gång blir osäker på vad pinkoden är så kan du snabbt titta på ditt kodord (som du sparat som en kontakt i mobilen) och deschiffrera ordet. Ingen annan kommer att kunna deshiffrera din PIN-kod eftersom de inte vet vad det hemliga ordet är.

4 kommentarer på “Glöm aldrig en PIN-kod

Add yours

  1. Varför blanda in bokstäver överhuvudtaget? Samma grundidé men ännu enklare: Du har ett hemligt fyrasiffrigt tal som bara du känner till. Dra ifrån det från koden och skriv upp det på kortet. När du skall använda kortet gör du tvärt om, tar det skrivna talet plus ditt hemliga tal och får fram koden. Låt oss säga att din kod är 0707 och ditt hemliga tal 1234, då kan du säkert skriva 9573 på kortet (0-1, 7-2, 3-0, 7-4. Dags att betala: 9+1=0, 5+2=7, 7+3=0, 3+4=7.

    Gilla

    1. Tillägg: Vill du öka säkerheten ytterligare ett snäpp, ifall någon skulle gissa din fyrsiffriga hemliga kod, så kan du lägga till en eller flera falska siffror bland de du skriver upp på kortet, på förbestämd plats. Säg att du skriver upp sex siffror och att den tredje och femte är falska. 9573 i exemplet ovan blir då 95x7x3.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: